5

door johan_velter

fives_kurt devrese_1

In 2010 verscheen zijn eerste reeks Fives (1-50), in 2012 de reeks Fives 51-100 en nu is er de derde Fives 101-150. Kurt Devrese, de stichter en bezieler van Alligatorzine ( http://www.alligatorzine.be/ ), toont in deze boeken een neergeschreven verslag van een wereldvisie. De vijfregelige gedichten/gedachten zijn in het Engels geschreven, bestaan uit korte zinnen die geen constructies zijn maar eerder stippen, aanduidingen. Het zijn teksten die een equivalent vinden in minimalistisch pianospel. De ‘verzen’/teksten zijn niet hermetisch maar verklaren ook niet zichzelf: van de lezer vragen ze enig inlevingsvermogen, een capaciteit om te abstraheren en daarna te concretiseren, een intelligente fantasie. Er is een dialoog nodig tussen maker en lezer – waardoor de laatste maker wordt, de eerste lijdzaam object.

Deze teksten maken een onderdeel uit van een Gesamtkunstwerk : niet dat ze op zichzelf een kunstwerk zijn of dat ze een onderdeel zijn van, maar wel in die zin dat de verschillende kunstvormen hier elkaar aanraken. Het pianospel van Morton Feldman in de ruimte, een zeefdruk van Josef Albers aan de muur, een portret van James Joyce aan de muur, een buste van Ezra Pound op de schouw, in de bibliotheek het werk van Ludwig Wittgenstein.

De woorden zijn als rookslierten, ze hangen ergens, ze zweven weg en toch worden ze door de structuur van de vijfregeligheid bij elkaar gehouden en krijgen ze verbanden opgelegd. Sommige reeksen bevatten slechts 2 of 3 regels met woorden, de rest is blanco gelaten: een uitnodiging aan de lezer om te denken maar ook de onverschilligheid van de schrijver iets te moeten zeggen, soms ook voorzichtigheid, ook een verschrikt zwijgen.

fives_kurt devrese_2

De Fives zijn, zoals men zegt, in eigen beheer uitgegeven. Maar dat te zeggen betekent niets wanneer we weten hoeveel boeken onder de naam van een reguliere uitgeverij eigen beheer zijn. Bij Kurt Devrese is er in de eerste plaats de nood aan zelfstandigheid, in de tweede plaats een eigen ritmiek en in de derde plaats is dit een kwaliteitsnorm – hoe kan dit ooit door de mainstream uitgegeven worden? Hoe kan poëzie die zo teruggetrokken is, door vechtersbazen en wolven geacht worden?

Soms bereikt Devrese de status van een Oosterse wijze – zoals alle modernisten is hij niet bang ook moralist te zijn:

  • forget competence
  • decisive left-handed blows
  • improvise
  • take by surprise
  • make match
Advertenties