naakt als glas – albert bontridder (5)

door johan_velter

De ASP-editie ‘Naakt als glas’, de vroege poëzie van Albert Bonridder, bevat een tekst van Yves T’Sjoen. De titel is ‘De Tijd en Mens-poëzie van Albert Bontridder: landmark voor een oeuvre: een beknopt overzicht van lezingen door ‘believers’. (Ik geef ook de paginanummers weer want de vormgever Stéphane de Schrevel is vergeten een inhoudsopgave toe te voegen: 173-185.)

Baudelaire zei van zichzelf dat hij een ongelovige was, dat hij de reële tijd en plaats niet voor waar aannam.

Charles Dantzig schrijft in ‘À propos des chefs-d’oeuvre’ (Grasset, 2013, p. 21) : ‘Le bon lecteur est l’être le moins religieux du monde. Il pratique le libre examen pour l’accroissement de son plaisir, que dis-je ? pour l’agrandissement de tout son être.’

Als ik het woord ‘believer’ hoor, denk ik aan de dwaasheid van ‘getuige X’ en haar gelovigen De Morgen-journalist Douglas De Coninck en Tom Lanoye. Veel negatiever kun je niet zijn. Een ‘believer’ is iemand die, ondanks de feiten en de mogelijkheden van het rationele denken, toch dwaasheden blijft verkondigen.

Zijn diegenen die geschreven hebben over het werk van Albert Bontridder dan idioten? Me dunkt van niet. Het zijn lezers.

Advertenties