te midden van idioten

door johan_velter

Idiotie. Joke Schauvliege, een zogezegde minister van cultuur, toont haar
culturele bagage op Europeana
( http://blog.europeana.eu/2012/06/ministers-on-europeana-joke-schauvliege/ ).
(Ze doet dit onder een Belgische vlag, wat institutioneel onjuist is, en
volgens Europeana is ‘Flemish’ een taal.)
Het schilderij ‘Madonna met de engelen’ van Jean Fouquet, beschrijft ze als een politiek werkstuk van haar zelf. “Alsof de Franse schilder water en vuur verzoent. Ik zie het als een metafoor voor de politieke context waarin Europeana en het cultureel erfgoed zich bevindt [ sic ]: culturele en economische belangen kunnen – met goede wil en creativiteit – samengaan. Europeana staat zij aan zij met de cultureel-erfgoedorganisaties voor de uitdaging om de doelstellingen van de
Digitale Agenda voor Europa op meesterlijke wijze te verzoenen met de
dagelijkse praktijk in musea en hun publieke taak.”
Dit is Sovjetpropaganda. Er worden grote woorden gebruikt om leegte te
verdoezelen.
(Overigens is de hele commotie rond de nieuwe subsidies voor culturele
instellingen en aanverwanten een ontluisterende zaak voor de ogenaamde
deskundigen. Uiteraard is de minister onbekwaam maar de commissieleden, de zogenaamde deskundigen, konden dan wel zelf het initiatief naar zich toe getrokken en een kwalitatief beleid uitgestippeld hebben. Het is een kenmerk van intellectueel minvermogenden dat ze iemand boven zich nodig hebben. De adviezen die verstrekt worden zijn een uiting van achterhaalde vernieuwingsdrang. Niet elke theatergroep kan 30 jaar vernieuwend zijn. Daar gaat het in een cultureel systeem ook niet over. De commissieleden (en er is een commissie”cultuur” ontstaan die zichzelf in stand houdt en zich met loze woorden rechtvaardigt) hebben nagelaten om hun werk te doen. Hier hadden ze de mogelijkheid om de politiek aan de kant te zetten (wat in realiteit al is: de politici zijn van een dusdanig niveau dat ze de maatschappelijke orde vernietigen en geen enkel kwalitatief degelijk besluit kunnen nemen. Als de maffia wetten stemt, is de maffia legaal.)
De cultuurfunctionarissen vernietigen de cultuur door een ideologie na te
lopen die geen werkelijkheidswaarde heeft. Men spreekt van een ‘Sollen’, wat sympathiek lijkt. Terwijl de woorden blindheid en stomheid beter zouden passen. Men creëert een wereld waarin rapporten naar een ideologie geschreven worden maar die in de praktijk nooit gerealiseerd kunnen worden. Zo wordt de leugen geïnstitutionaliseerd. Men is dan verwonderd dat de cultuur geen bestaansrecht meer heeft.

Advertenties