gent: zoveel beton

door johan velter

Onder_het_2

Om het mobiliteitsprobleem niet op te lossen, bouwt men ondergrondse parkings. Een intelligent beleid doet dit aan de niet-bevolkte rand van de steden, in Gent bouwt men parkingbunkers midden in de stad. Dat men daarvoor de historische ondergrond vernietigt, is het bestuur een zorg. Politiek is een ander woord voor vernietiging.

We leven in een nationalistisch land. Zeggen dat de grond belangrijk is, verwijst onmiddellijk naar Blut und Bodem, naar uitroepen als ‘deze heilige grond’. Maar het gaat niet over emotioneel gezwets. Grond is kennis en wie kennis vernietigt, doodt de mens. Zo vernietigt dit bestuur niet alleen de toekomst door de mensen van vandaag te vergiftigen maar het wil ook geen enkel historisch kader meer hebben – tenzij de informatie geschikt is voor toeristen of als er een ‘verhaal’ van citisme over gefantaseerd kan worden.

Elke archeologische daad moet omzichtig gebeuren. Slechts eenmaal kan men de grond uit elkaar halen. Maar het is een teken van intelligentie dat men zoveel mogelijk bewaart: zij die na ons komen, zullen hopelijk intelligenter zijn. Men heeft de keus gemaakt: we vernietigen eeuwenlange, primaire kennis ten voordele van een parking.

Cultuurbeleid.
Trots op de vernietiging (maar men zal verontwaardigd zijn over verwoestingen in het Oosten, Afrika en andere Europese landen) geeft de stad Gent een boek uit: ‘Onder het Sint-Pietersplein Gent: van hoogadellijke begraafplaats tot parking’. De titel zegt iets over vooruitgang en hoe deze tijd en dit bestuur vorm geven aan de maatschappij. Een parking is een verwezenlijking die men ons zal benijden! Geen kathedraal, geen ‘Lam Gods’, geen Belfort, geen charter. Een parking. Paars-nationalistisch beleid. Toen de protestanten de monniken uit hun kloosters verjoegen en de beelden kapotsloegen, had men tenminste nog de hoop op vrijheid, veiligheid, individuele groei.

Op de achterflap van het boek schrijft men: ‘Parkeren in een boeiend stuk Gentse geschiedenis’. Wat een onzin: men parkeert in betonnen leegte want men heeft de geschiedenis letterlijk weggehaald.

Men beseft zelfs niet hoeveel vandaal men is.