driemeterslippendragers

door johan_velter

Het gebeurde in de vrijzinnige stede Gent. Een in bonte kleuren uitgedoste boodschapper kwam een gewichtige brief afleveren aan Frank Beke, de burgemeester van de stad die zichzelf vrijgevochten noemt, socialist van het huis.

In de brief werd kond gedaan van het wereldnieuws: Catharina-Maria Johanna Zita Sophie Kaspara van Habsburg-Lotharingen, aartshertogin van Oostenrijk, trouwt op 9 januari 1999 met Graaf Massimiliano Secco D’Aragona in het stadhuis van Gent. De burgemeester en zijn schepenen juichen om de aandacht die ze krijgen van die zo hooggeplaatste dames en heren.

Muizen verheugen zich in de aandacht van katten.

Na de kerkelijke inzegening in de Sint-Michielskerk, wordt er een receptie in het stadhuis gehouden. Daarna volgt een diner. Men eet ganzenlever in Malvoisie-wijn, kreeft met truffelboter en bruidsdessert. De bruid draagt een japoncreatie van Giorgio Armani. De sleep is drie meter lang. Ze draagt een 18de-eeuwse Habsburgsluier, daarop prijkt een diamanten diadeem.

Dat het stadhuis, als publiek domein, niet zo maar gebruikt kan worden door privé-personen wordt van tafel geveegd. Tralala, tralali: de wetten zijn voor het gewone volk. En bovendien: de familie belooft 2 miljoen Belgische frank om het stadhuis te helpen renoveren.

Geld! Geld!

En men geloofde dit.

In 2008 stelt een lid van de gemeenteraad een vraag aan de burgemeester, op dat moment Daniel Termont. Heeft de stad de beloofde 2 miljoen ontvangen? De burgemeester antwoordt dat dit niet het geval is maar dat hij daar geen punt van wil maken omdat de reputatie van Gent als gastvrije stad geen averij mag oplopen.

Slippendragers.

De paradox is dat het gemeenteraadslid tot het Vlaams Belang behoort, dat de burgemeester een lid is van een sociaal-democratische partij. De eerste partij is reactionair, de tweede een erfgenaam van de Franse Revolutie. De reactionairen vallen de restanten van het Ancien Régime aan, de ‘democraten’ verdedigen het belang van geld, bloed en grond.

Dit heeft natuurlijk een historische grond. Vlaams Belang associeert het koningshuis met België en is anti-royalistisch omdat het anti-Belgisch is. De sociaal-democratie is voorstander van de monarchie omdat ze niet democratisch gericht is en omdat ze afhankelijk is van de PS. De PS is koningsgezind omdat ze de eenheid van het land wil bewaren – want er is geld nodig.

Maar ook Groen! is niet republikeins. We herinneren ons de gênante foto’s waarop Vera Dua zich nog net kon inhouden (want er was een fotograaf) vooraleer de prins rond de nek te vliegen. Hij daarentegen keek in het rond.

De republiek rust in het individueel geweten.