avalon pers – geerten meijsing

door johan_velter

Meijsing

De kalender buitenspel zetten en in de julizon het kerstverhaal ‘Eenden uit de vijver’ van Geerten Meijsing lezen.

De auteur mijmert. Veel is verloren gegaan, gelukkig maar. Ook. Herinneringen bestormen een mens. Vluchten. Als ouderdom betekent dat het verleden steeds waakzamer aanwezig is, waarom dan nog?

Geerten Meijsing vertelt over het verlies van de onschuld. Hoe bij hem thuis een kerstviering niet zonder wilde eenden kon. Tijdens het jaar voederde de kleine Meijsing de eenden, in de donkere dagen moest hij van zijn vader de eenden de nek omwringen.

Toch is dit verhaal ook een loflied op de eenden: de smaak van het vlees, hun gesnater, hun koddigheid. Wetenswaardige zaken weet Meijsing te vertellen over de eend in de literatuur en over het angstwekkend paargedrag. Wie dit kent, bekijkt het machogedrag van mannen en de lijdzaamheid van vrouwen meewarig.

Het boek verscheen bij Avalon Pers te Woubrugge ( www.avalonpers.nl ) in een oplage van 98 gesigneerde exemplaren. Het boek is 16 cm breed, 26 cm hoog. Deze hoge vorm maakt het boek sjiek én verandert het leesgedrag. Plechtstatigheid. En zo is dit hele boek: de zetspiegel is correct, de paginanummer staat op een goede plaats, de Bembo op het Zerkallpapier komt volledig tot recht, auteur- en titelvermelding op het omslag zijn smaakvol gezet.

Jan Keijser behoort niet alleen door zijn kundigheid als drukker tot de top van de Nederlandse margedrukkers, hij is dat ook door zijn organisatietalent, zijn vermogen tot vriendschap, zijn literaire smaak. Zijn generositeit is legendarisch. In zijn fonds heeft hij een verscheidenheid aan auteurs opgenomen: van Achmatova tot Ad Zuiderent. Ook drukt hij de jaarboeken van het Nederlands Omar Khayyam Genootschap. En alles even smaakvol.

Advertenties