houtekiet

door johan_velter

‘Houtekiet’ van Gerard Walschap is in de Vlaamse literatuur een mijlpaal geweest. Adept van Knut Hamsun maar vooral een tekening van wat de Vlaming wilde en mocht en niet mocht zijn van de katholieke Kerk: losgeslagen, bars, vrouwenhater. Maar ingoed. Ook de schone natuur. ‘Rustig zit hij [= Houtekiet] naar de grond te kijken, luisterend met welbehagen zoals naar de merel en de nachtegaal, welker zang ook geen zin heeft, maar hij is schoon.’ Houtekiet, de mens die men niet durfde te zijn.

De uitgeverij ‘Houtekiet’ werd opgericht ter ere van Walschap. Het was nog de tijd dat men dacht dat het viermanschap was: Walschap, Claus, van den Broeck en Lanoye. Opstandigheid en anti-klerikalisme waren aanwezig. Men zou Vlaanderen ontvoogden, rechts een voetje lichten. Boeken waren een middel daartoe. Houtekiet behoorde tot het linkse kamp.

In 2010 wil uitgeverij Houtekiet/Linkeroever Uitgevers een boek over de moordenaar Ronald Janssen uitgeven. De families van de vermoorden willen dit verhinderen. Terecht, want Houtekiet wil niet voorlichten, informeren of humaniseren. Houtekiet wil schaamteloos ranzig geld verdienen. Dit is geworden (ook): het boekenvak in Vlaanderen.

Advertenties