tussendoor: locus zet zichzelf in vitrine

door johan velter

Je spreekt iets uit en ’s anderendaags krijg je er nog een bevestiging bovenop. Locus, dat is het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid enz. dat samengegaan is met het VCOB, het steunpunt (!) voor de bibliotheken, heeft een folder samengesteld om zichzelf te presenteren, euh te promoten. In het zonnetje te zetten, zichzelf een bloempje geven. Dit wordt betaald met eigen geld, euh met het geld dat de gemeenschap gegeven heeft.

Personeelsleden van de bibliotheek worden met de post een folder toegestuurd. (Volgend jaar staat in het verslag: ‘Er werd met De Post een samenwerking opgezet.’) Is dit geen geldverspilling? Stinkt deze wierook niet naar lege zelfgenoegzaamheid? Natuurlijk wel. Wie de moeite leest om de brief bij de folder te lezen, ziet dat deze gericht is aan het … college van burgemeester en schepenen. Locus slaagt er zelfs niet in een gerichte brief op te stellen. Dat de voorlaatste zin een gebruikelijk gallicisme bevat, is ook meegenomen.

De directeurs en voorzitter beëindigen hun brief met ‘Wij danken u voor uw belangstelling!’. Kwispelend als een poedel. Het flagrante is natuurlijk dat de overheid deze ‘steunpunten’ heeft opgericht en dat deze mensen nu bij diezelfde overheid om wat aandacht gaan smeken.

De eerste zin van de brief begint met ‘Het lokaal cultuurbeleid is een dynamisch gebeuren.’ Cliché. En dan zeggen ze dat de culturele instellingen in Vlaanderen spontaan zijn gaan samenwerken en dat Locus hen volgt. De waarheid is, dat de overheid de samenwerking heeft opgelegd en dat de culturele instellingen in hun rapporten nu altijd vermelden dat ze samenwerken. Zo wordt de wolk gestut door wolken.

Natuurlijk hoeft er uit de folder niet geciteerd te worden. De woorden zijn gekend. Overleg, dialoog, bruggen, instrumenten, kansen, uitdagingen, bijzonder, positionering, werken maximaal samen, extra meerwaarde, stimuleert, breed cultuurlandschap, identiteit, troeven, veelkleurig, diversiteit, gemeenschapsvorming, projecten, partnerschappen, integrale aanpak, collega-steunpunten (sic), afstemming, duurzaamheid, transversaal. Echter ook een uitschuiver: ‘thematische studiereizen en deelname aan internationale platforms leveren ervaringen op die renderen voor de hele sector.’ Dit is het oude liedje: de socialistische volksvertegenwoordigers drinken champagne door de mond in naam van het volk.

De illustratie is een betekenisvolle en relevante foto uit de folder.

Locus_briefLocus_1