de bibliotheek van de 21ste eeuw. in gent. (12)

door johan_velter

(Wat voorafging. Damp. Stoom.)

Grote consternatie in Gent. De nar zei dat een bibliotheek niet in de eerste plaats een gebouw is maar wel een verzameling boeken die op een bepaalde manier geordend is. Een bibliotheek is een instelling die werkt. Dit is: boeken bewaren, ontsluiten en verspreiden. Een bibliotheek is niet een plaats waar dingen beleefd moeten worden. Ze is een minimalistische instelling omdat haar eigen werking niet het belangrijkste is maar wel omdat ze cultuur, kennis en een bepaalde vorm van ontspanning mogelijk maakt.

Het is een idee dat al meer dan twintig jaar meegaat maar nog steeds deugdelijk is. Zorg voor een werking waar veel passanten komen, bijvoorbeeld een station. Laat de pendelaars hun geleende boeken in het station afgeven en organiseer het zo dat mensen gewenste werken kunnen meenemen. Het station in Gent wordt ‘gerenoveerd’ –wat een ander woord is voor ‘gecommercialiseerd’- en dit zou een uitstekende gelegenheid zijn om dit idee te realiseren.

De huurprijzen van de NMBS zijn echter hoog en de stad Gent vindt dit te duur. Het idee wordt dus niet gerealiseerd. Dit is een gemiste kant voor de NMBS zelf. De winkelruimtes in het Antwerpse station werden aangeprezen als het nieuwe hart van ‘shopping’ Antwerpen. Zie echter daar: de troosteloosheid, de leegheid en de lelijkheid van het goedkoop consumeren. Indien er één ruimte zou zijn die voor de reizigers direct nut zou hebben –advocaat van de duivel- dan zou dit een opwaardering betekenen voor de hele ‘shopping’-ruimte. (Maar kun je iets intelligents verwachten van een instelling die zichzelf aanprijst met de slogan: ‘NMBS Mobility Bestemming Beter’?).

Het argument van de stad Gent dat er geen geld is, is onjuist. Iedereen weet dat de kostprijs geen enkele rol speelt in vastgoedprojecten, zoals ook die van de Waalse Krook. Het probleem bij de ontwikkeling van een stationsbibliotheek –hoe minimaal of maximaal deze werking ook zou zijn- is dat dit ‘enkel’ de eigen bevolking ten goede zou komen en dit geen toerisme creëert of glossy plaatjes oplevert. Als het niet blinkt, dan heeft het geen reden van bestaan.

Advertenties