la chamade

door johan_velter

‘La Chamade’ is een niet zo grote Franse film uit 1969 van Alain Cavalier. Catherine Deneuve is Lucille en haar vriend is Charles, Michel Piccoli. Er zijn enkele flauwe bespiegelingen over vrijheid. De regisseur is geen Godard. De prent is een verfilming van een boek van Françoise Sagan, geen Nathalie Sarraute.

Toch merkwaardig, de vrouw verlaat haar rijke vriend en haar luxe-leven om met een armere intellectueel, Antoine, op te trekken. Ah, l’amour. Oh, la douceur. Dit duurt echter niet lang. Te weinig geld, de romantiek dooft. Ze keert terug naar Charles. Peis en vrede.

Het is enkel de Franse cinema die dit soort ‘good end’-versie kan geven. De Franse cultuur (en 68 is nog aan de gang) zegt dus: ‘vrijheid lost niets op, vrijheid is geen geluk, armoede is een schande. Het burgerlijke leven is het echte leven.’ Er is geen enkele cultuur zoals de Franse waar bourgeoisie een synoniem is van vrijheid, geluk, mogelijke liederlijkheid. Het echte leven is omringd te zijn met mooie dingen, te doen waar je zin in hebt en de maatschappelijke banden ironiseren. Er is een omkering van waarden: zij die werken –de onvrijheid, de kneuterigheid, de kleinburger-, zij die flaneren –de vrijen, de grootmoedigen, de bourgeois. (Ook het Belgisch surrealisme heeft deze mentaliteit gekend.) Er is geen enkel ander land waar de Franse Revolutie nog elke dag haar gelijk aantoont. In de hedendaagse film zal iemand die een scheve schaats rijdt ofwel vermoord ofwel verminkt worden.

Nog een merkwaardigheid. Het wordt gemeengoed te spreken over de ontwaarding van de literatuur. De simpelen verwijzen dan naar het internet. Toch is dit een proces dat al langer bezig is. Antoine, de arme minnaar in de film, leeft tussen de boeken. Op zeker moment is er een feest bij een vriend van Charles en Lucille. Aan de muren hangen alle iconen van de Franse schilderkunst. Ook een grote gouache van Bram van Velde, enkele kleinere werken van hem. Het is geen toeval dat de wereld van de beeldende kunst gesteld wordt tegenover die van de literatuur. Rijkdom tegenover armoede. Vrijheid tegenover verknechting.

Schoonheid en kracht. Michel Piccoli zien voor een Bram van Velde. Catherine Deneuve in een oogopslag kunnen vatten met een Bram van Velde: het paradijs op het scherm.

La_chamade_bvvLa_chamade_bvv_4La_chamade_bvv_2La_chamade_bvv_3
Advertenties