picasso (2)

door johan_velter

Kylie_minogue_480249a

Bestaat er een foto waarop Picasso aan het lezen is? Hij heeft zijn kinderen al lezend geschilderd en getekend, ook sommige vrouwenfiguren. Een bekend schilderij is ‘het groene’: een zachtvloeiende vrouw die zich buigt over het boek. In tegenstelling tot het lezen zelf zijn veel werken met lezende figuren ingehouden van actie, gebaldheid en kracht. Picasso heeft zelf ook boeken geschreven. Heeft hij zichzelf ooit geschilderd als een lezer?

Liever toonde hij zich de heerser.

John Berger had ongelijk als hij de grootheid van Picasso beperkte tot de ‘Guernica’. Picasso is belangrijk door zijn levensbevestiging –en ook daarom is hij een Fremdkörper in de Westerse cultuur van de twintigste eeuw. Zelfs de vernietiging is bij hem een levensdrift. Picasso toonde zich in zijn werken een anti-metafysicus, een jager op leven, een heiden.

Francis Bacon was een figuur wiens gedrag buitenmaatschappelijk was –maar zijn kunstenaarschap was minder relevant.

James Ensor was dat: een eenling in de wereld. Niet één stijl maar vele tegelijkertijd.

De kunst van Picasso heeft een traditie in de volkscultuur, niet in het classicisme of de romantiek. Ook in de literatuur heb je erfenisdragers van Rabelais –de wereld omkeren. Bohumil Hrabal was een buitenstaander maar heeft de Tsjechische literatuur bepaald. Op sommige momenten was Hugo Claus het ook: centrum én marge tegelijkertijd. Toch was er bij hem de hang om te behagen. Hij wilde tot de kern behoren. Soms, nu en dan, zie je een schemer van anarchistische opstand.

Bukowski was zeker een buitenstaander maar is een referentiepunt gebleven. Zijn gedicht ‘Style’ blijft onovertroffen.

Zijn het alleen mannen? Nee, luister en kijk naar Kylie Minogue. Bewonder Janet Jackson.

 

Advertenties